Gündem

3600 Ek Gösterge Taslağı için Gözler Meclis Açılışına Çevrildi!

3600 Ek Gösterge Taslağı için Gözler Meclis Açılışına Çevrildi! 16 Nisan itibariyle tekrar faaliyetleri başlayan TBMM de, halkın bir kısmında önemli beklentiler göze çarpıyor. 3600 Ek Gösterge taslağı ile yakından ilgilenen öğretmen, polis, hemşire ve din görevlisi gibi meslek grupları, meclisin bu konuyu gündemine alması haberini bekliyor. 

3600 ek gosterge taslagi icin gozler mecliste - 3600 Ek Gösterge Taslağı için Gözler Meclis Açılışına Çevrildi!
3600 Ek Gösterge Taslağı için Gözler Meclis Açılışına Çevrildi!

3600 Ek Gösterge taslağı hakkında iyileştirme yapılması ve sayılan meslek gruplarının da hak sahibi olmaları durumunda maaşlarda ortalama %20’ye yaklaşan oranda artışın yaşanacağı belirtiliyor. Peki, 3600 Ek Gösterge ile ilgili taslak meclisin gündemine ne zaman alınacak ve yasalaşacak?

3600 Ek Gösterge Taslağı Son Durum Ne?

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde Bilkent Şehir Hastanesinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Seçimden sonra ele alınacak konulardan birinin de 3600 Ek Gösterge konusu olduğunu ve vatandaşların 3600 ek gösterge meselesinin çözüleceği müjdesini vermişti. O müjdeli açıklama 14 Martta gerçekleşti.

Meclisinde çalışmalarına yeniden başlamasının ardından, kamu görevlilerinden önemli bir grubu ilgilendiren bu konuda gelişmelerin artık somut adımlar şeklinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Selçuk da konu ile ilgili yeni bir açıklama yaparak:

Devlet Personel Başkanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar ortak çalışması kapsamında, 3600 ek gösterge ile ilgili çalışmalarımız sürdürülüyor. İnşallah Cumhurbaşkanımızın verdiği sözü de yerine getirmek adına, gelişmeler oldukça tekrar açıklama yapacağım” dedi.

3600 Ek Göstergeden Kimler Yararlanacak?

3600 ek göstergenin tüm memurlara uygulanması hususu, uzunca bir süreden bu yana ilgili memur sendikaları tarafından dile getirildi. 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin yapılması sonrası kapsama alınması ve ilgili kanundan faydalanması öngörülen yeni meslek grupları sırasıyla, polis, öğretmen, din görevlileri ve hemşireler olarak belirlendi. Düzenlemenin yasalaşması ile bu meslek gruplarından emekliye sevk edilenlerinde yararlandırılması öngörülüyor.

Ek gösterge genel anlamıyla, kamu görevlilerinin maaş hesaplamalarında kullanılan özel bir katsayı anlamı taşıyor. Bu katsayı çarpanı sayesinde, hali hazırda görevde olan görevlilerinin maaşları, emekli aylıkları ve emekli ikramiyeleri hesaplanıyor. Bu bağlamda ek gösterge arttıkça maaş, ikramiye ve diğer ödemelerde otomatik olarak artıyor. Ek gösterge rakamlarında ise hizmet sınıfı, görev unvanı ve hizmet derecelerinde farklılık yaşanıyor.

Memur sendikalarının tüm memurlar için talep ettiği 3600 ek gösterge, şu anda sadece 4 kamu meslek grubuna daha yararlandırılması gündemde. Ancak bu meslek gruplarının sayıları da bir hayli fazla… Örneğin öğretmen sayısı toplamda 1,2 milyon iken, polis sayısı ise 280 bin civarında gerçekleşiyor. 125 bin din görevlisi personel de düşünüldüğünde, 3600 Ek Gösterge değişikliğinin ardından kapsamdan yararlanacak kamu görevlisi sayısı 1,6 milyon kişiyi buluyor. Üstelik düzenlemede emekliler de kapsama dahil edildiğinde, sayı daha da artacak.

Değişiklik teklifinin meclise gelmesi ve onaylanması sonrasında, kamu görevlilerinin ek gösterge cetvelleri yeniden düzenlenecek. Böylece görev ücreti ve emekli maaşına önemli bir katkı ve iyileştirme gerçekleşmiş olacak. Ayrıca son değişiklik ile kamu da yükselme için adeta yol açılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu