Web Tasarım

Nofollow Noreferrer Arasındaki Fark ve Neden Önemli

Nofollow – Noreferrer Arasındaki Fark ve Neden Önemli! noreferrer etiketi hakkında ortalıkta dolaşan soruları çok duydum ve çok gördüm özellikle de WordPress tabanlı sitesi olanlardan.

Forumlarda ve tartışma gruplarında bu etiketle ilgili çok fazla kafa karışıklığı fark ettim ve biraz açıklama yapmak istedim. Bu yayında, noreferrer etiketinin ne olduğunu, nofollow etiketinden ne kadar farklı olduğunu ve her bir etiketi kullanmanın siteniz üzerindeki etkilerini açıklayacağım.

Noreferrer etiketi nedir?                 

Kısacası, noreferrer etiketi, link tıklandığında yönlendirici bilgilerini gizler. Noreferrer etiketine sahip bir link şöyle görünür:

<a href="https://www.birwebdesign.com" rel="noreferrer"> Daha fazla bilgi için buraya tıklayın </a>
noferrer etkieti nedir - Nofollow Noreferrer Arasındaki Fark ve Neden Önemli
Noreferrer etiketi nedir?

Birisi sitenize bu etiketi kullanan bir bağlantıdan gelirse, analitikleriniz bu bağlantıyı kimin tavsiye ettiğini göstermez. Bunun yerine, satın alma kanalları raporunuzda yanlışlıkla doğrudan trafik olarak görünecektir.

Noreferer Nofollow Google Analytics Yönlendirici Yok

Bu açıkça web sitesi sahipleri için büyük bir sorundur. Yalnızca gelen trafik kaynağı verilerinizi karıştırmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıların kendi sitenizde nasıl hareket ettiklerini izlemeyi imkânsız hale getirebilir (dahili bağlantılarda bu etiketi varsa).

2017 başlarında, birçok WordPress kullanıcısı etiketi kendi iç ve dış bağlantılarına otomatik olarak eklendiğini fark etmeye başlamıştı.

Bu aslında WordPress tarafından yapılan bir değişiklik değildi; aksine, WordPress tarafından kullanılan zengin metin editörü olan TinyMCE (temelde içeriğinizi WordPress’te yazdığınız alandır) tarafından getirildi.

2016’nın sonlarına yakın bir güvenlik güncellemesinde, TinyMCE, target = _ “blank” özniteliğine sahip tüm bağlantılarda varsayılan “noopener noreferrer” etiketini ayarlamaya başladı. _Blank değerine sahip bağlantıların yeni bir pencerede veya sekmede açılacak şekilde ayarlandığını hatırlatır.

Bu güncelleme, spam gönderenlerin sayfanızı sızdırdığı, sitenize veya gizli ziyaretçi bilgilerine ulaşma olasılığının yüksek olduğu kimlik avı saldırılarını önlemek içindir.

Çoğu web sitesi sahibi bu değişikliği doğrudan fark etmemiş olsa da (kasıtlı olarak kodunda aramamışlarsa), doğrudan trafikte bir artış ve bunun sonucunda da bölgesel trafikte bir düşüş olduğunu fark etmişlerdir.

Nofollow etiketi nedir?

Bu etikete biraz daha aşina olabilirsiniz. Esasen Google’a bu etiketi kullanan bağlantılardan herhangi bir değer geçirmemesini söyler yani eklenilen bağlantıya referans olmadığınızı bildirirsiniz. Sıklıkla nofollow etiketi, bir sitedeki bir yönetim sayfasına (örneğin, sıralamanız gerekmeyen oturum açma sayfası) veya Google’ın ödediği gibi bir reklamverenin URL’sine geçmesini engellemek için kullanılır bağlantı politikası.

Noreferrer’da olduğu gibi, nofollow etiketi bireysel bağlantı seviyesine eklenir ve şöyle görünür:

<a href=”giris.php” rel=”nofollow”> oturum açın </a>

Açıkça görülebileceği gibi, Google bu bağlantıları izlemez ve bu etiketi kullanan bağlantılar arasında PageRank’i geçmez.

Ücretli ve idari bağlantılar için kullanılmasının yanı sıra, nofollow etiketi de sık sık PageRank’in blog yorumlarındaki veya ziyaretçi defteri girişlerindeki bağlantılardan geçmesini engellemek için kullanılır. İtibar veya güvenilirliğin bir sorun olabileceği sitelere bağlanırken nofollow özelliğini de kullanabilirsiniz.

Noreferrer nofollow SEO İçin Etkili mi?

Bu, birçok yöneticinin sorduğu soru. Nofollow etiketinin Google’ın bağlantıları tarama ve dizine koyma ve PageRank’i geçme yeteneğini etkilediğini bildikleri için, noreferrer etiketinin de aynı şeyi yapacağından endişe ediyorlar.

İyi haber, noreferrer etiketinin SEO üzerinde sıfır etkisi olması. Basitçe söylemek gerekirse, arama motoru düzeyinde değil, analitik / tarayıcı düzeyinde çalışır.

Referal trafiğin izlenmesi açısından ciddi bir sıkıntı olsa da içeriğinizin indekslenmesi, taranması veya sıralanması konusunda herhangi bir etkiye sahip değildir.

Nofollow etiketinin kullanılması, diğer taraftan, SEO üzerinde ciddi bir etkiye sahip olacaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, bunu kullanmak, Google’a ve diğer arama motorlarına, söz konusu URL’de bir bağlantıya referans olduğunuzu saymalarını istemediğinizi bildirir.

Bu nedenle, nofollow etiketini dikkatli bir şekilde kullanmanız çok önemlidir.

Nofollow Etiketi Kullanımı?

“a” Tag’ı içerisinde rel = nofollow komutunu basitçe ekleyerek nofollow etiketini el ile eklemek kolaydır.

Ancak, WordPress sitenizde nofollow etiketleri oluştururken el ile girmek istemiyorsanız, Ultimate Nofollow gibi bir eklenti kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. İçeriğinizin HTML kodunu karıştırmak yerine, eklenti eklediğiniz her bağlantının yanında bir onay kutusu gösterir; böylece bağlantının izlenip izlenmeyeceğine karar verebilirsiniz.

nofollow etiketi kullanimi - Nofollow Noreferrer Arasındaki Fark ve Neden Önemli
Nofollow Etiketi Kullanımı?

Eklenti, nofollow etiketini tüm blog yorumlarınıza kolayca eklemenizi veya kaldırmanızı sağlar; bu, istenmeyen spam bağlantılarının kaynakları olabilir. Ayrıca, ücretli reklamveren bağlantıları için bu noktayı kullanırsanız kullanışlı olabilecek tüm blogroll bağlantılarınızı takip etme seçeneği de sunar.

Son Düşünceler

Umarım bu yazı noreferrer ve nofollow arasındaki farklar etrafında netlik sağlamıştır. Gördüğünüz gibi, isimleri birbirine benzese de işlevleri çılgınca farklıdır.

Genel olarak, web yöneticilerinin çoğu, gizli bir şey saklamak istemedikleri sürece (gizli bir yönetici paneli gibi), noferrer etiketiyle uğraşmayacaktır. Diğer taraftan Nofollow etiketleri, çoğu zaman web sitesi sahiplerine bir seferde veya başka bir zamanda özellikle PageRank’in ücretli linklerde transferini kısıtlamak için faydalı olacağını ispatlayacaktır.

Noreferrer veya nofollow ile ilgili herhangi bir sorunuz var mı? buradan sor ve ben yardım edebilir miyim bakayım!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu