Sağlık - Cilt ve Saç Bakım

Saç Dökülmesi Neden Olur? 12 Sebep ve Çözüm!

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Saç uzamasını nasıl hızlandırırız?

Saç Dökülmesi Neden Olur? 12 Sebep ve Çözüm! Kim uzun, sağlıklı, parlak ve hasarsız saç istemez ki? Ancak, kötü haber şu ki, birçok insanın saç telleri uzar ve belli bir noktadan sonra incelmeye başlar.

Sağlıksız yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları, kötü çevresel koşullar ve yetersiz saç bakımı rutini gibi yaygın nedenlerin yanı sıra, saç büyümesinin durmasına neden olabilecek başka çeşitli faktörler vardır.

Saç dökülmesi nedenlerini anlamak için, yılda ortalama saç uzama oranının ne kadar olduğunu bilmek zorundasınız.

Saç uzaması bir yılda ne kadar olur?

Sac uzamasi bir yilda ne kadar olur - Saç Dökülmesi Neden Olur? 12 Sebep ve Çözüm!
Saç uzaması bir yılda ne kadar olur?

Her insanın saçı genetik olarak belirli bir uzunluğa ulaştıktan sonra büyümeyi durduracak şekilde programlanmıştır, daha sonra tekrar büyümeden önce katagen, telojen ve eksojen fazlardan geçer.

Ortalama bir insan saçı yılda 15 cm oranında büyür ve genellikle, anagen faz (büyüme fazı) 2-7 yıl sürer. Bununla birlikte, farklı insanlar daha sonra tartışacağımız birçok faktörden etkilenen farklı saç büyüme döngülerine sahiptir.

Saç Dökülmesi Neden Olur? Büyüme Neden Durur?

sac dokulmes neden olur - Saç Dökülmesi Neden Olur? 12 Sebep ve Çözüm!
Saç Dökülmesi Neden Olur? Büyüme Neden Durur?

Saç kökleriniz dört evreli bir büyüme döngüsünden geçer:

  1. Anagen evre (büyüyen evre)
  2. Katagen evre (geçiş evresi)
  3. Telojen evre (dinlenme evresi)
  4. Ekzojen evre (saç evreleri).

Her saç folikülü bir kişinin saçlarının uzunluğunu ve hacmini belirleyerek bu döngüden geçer. Herhangi bir nedenden ötürü bu döngü bozulursa normal saç büyümeniz etkilenir. Saçınızın uzamasının en yaygın nedenleri aşağıdadır.

1. Saç Dökülmesi Genetik Nedenleri

Saç tellerinizin uzunluğunun, renginin, hacminin ve gücünün genleriniz tarafından yönetildiğini biliyor muydunuz? Evet, genetik saç büyüme döngüsünü etkilemede önemli bir rol oynar.

Uzun, sağlıklı, ışıltılı ve kalın saçlara sahipseniz, fazla ilgilenmemenize rağmen, genlerinize teşekkür edin. Aksi takdirde, saçlarınızın incelmesini ve büyümesini arttırmak için ekstra çaba göstermeniz gerekir.

2. Stres Seviyesinin Saç Dökülmesi Üzerindeki Etkisi

Tıbbi olarak herhangi bir fiziksel veya psikolojik stresin saç büyümesine zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Stres, saçınızın telojen faza (dinlenme fazına) erken girdiği Telogen effluvium denilen bir durumu tetikler, böylece büyümesinin %30’unu tamamen sınırlar.

Durum herhangi bir tıbbi tedavi öngörmenize engel olur ve altı aydan daha uzun sürmemesine rağmen, saç büyüme döngüsünü etkiler ve saç dökülmesi evresine girilmiş olur.

3. Yaş Faktörü ve Saç Büyüme Etkisi

Yaşlanma sadece saçınızın gri olmasına değil, aynı zamanda uzamasının yavaşlamasına da neden olur çünkü yaşlandıkça anagen fazın kısaldığı bilinmektedir.

Ayrıca, fiziksel sağlık ve yiyecek alışkanlıklarınız, saç şekillendirme, işleme, boyama, ağartma ve saç bakımı ile ilgili deneylerin ömür boyu yanı sıra saç büyüme döngüsünü etkiler.

4. Saç Kırılması

Normalde, ortalama bir insanın saçları yılda yaklaşık 15 cm’lik bir oranda uzmaktadır. Saçınızın belli bir süre sonra aynı uzunlukta olduğunu gözlemlerseniz, saçlarınız kırılıyor olabilir. Saç kırılması hem yetersiz hem de aşırı bakımdan kaynaklanabilir.

Saçlarınızı aşırı işlem ve ısıyla aşırı şekillendirme nem ve elastikiyet kaybına neden olarak kurumasını ve kırılgan hale gelmesine ve kırılmaya yol açmasına neden olabilir.

5. Bölünmüş Saç Uçları

Kuru saç sahibi olanalr nem seviyelerini dengelemek için yeterli besin almazsa, saç uçlarının ayrılmasınsa ve sonrasında kırılmasına neden olur.

Bölünmüş uçları geri alamazsınız ve daha fazla saç kırılmasına neden olmamasının tek yolu onları kesmektir. Ayrık uçları ve kırılmaları önlemek için saçınıza yeterli özeni göstermelisiniz.

6. Saç Stilleri ve Şekillendirici Ürünler

Saçınızı şekillendirmek için kullanılan kimyasal tedaviler, ürünler ve işlemler saç sağlığına ve büyümesine büyük etki yapar. Saç derinizde yağ ve ürün birikmesi folikülleri ve saç büyümesini engelleyebilir.

Çok fazla tarama gerektiren, saçınızı sıkılaştıran ve serumların kullanıldığı karmaşık saç stilleri de saçın zarar görmesine neden olabilir.

Aşırı şekillendirme ve kimyasal ürünlerin kullanımı sadece saç büyümenizi durdurmaz, aynı zamanda kalıcı saç dökülmesine neden olabilecek kafa derisi hastalıklarına neden olur.

7. Alopesi Areata

Alopesi areata, bağışıklık sisteminin saç foliküllerindeki hücrelere zarar verdiği ve saçınızın yamalar halinde dökülmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır.

Bilim adamları bu durumun kalıtsal olabileceğini ve saman nezlesi, vitiligo, Down sendromu, zararlı anemi, astım ve tiroid sorunları teşhisi konan insanların bu durumu geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedirler. Bununla birlikte, uygun ilaçlar ve fototerapi bu durumu tedavi edebilir.

8. Egzersiz eksikliği ve sağlıklı beslenme

“Siz ne yersiniz?” İfadesini duyduğunuza eminim. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini saç gelişimi için çok önemlidir. Tıpkı vücudunuz gibi, saçlarınız da yetişmek için yeterli vitamin, mineral ve besin maddelerine ihtiyaç duyar.

Aslında, doktorlar insanlara saç büyümesini arttırmak için sağlıklı bir diyete ek olarak bazı multivitaminler almalarını önermektedir. Demir, protein, çinko, A vitamini veya biotin eksiklikleri saçınızı zayıflatabilir ve zarar verebilir.

Bununla birlikte, saç köklerinizi beslemek ve saçlarınızı güçlendirmek için yeterli miktarda vitamin, mineral ve besin alırsanız, saç dökülmesi sonu önlenebilir ve sağlıklı saç büyümesini teşvik edebilirsiniz. Ayrıca, zihninizi vücudunuz kadar sağlıklı tutmak saçınız için harikalar yaratır.

9. Kuru Saçlar ve Saç Derisi

Kuru saç derisi ve kırılgan saçlar sağlıksız saç belirtileridir. Saç derinizin nem seviyelerinde dengesizlik olması saçınızı kuru tutar, kırılmaya sebep olur ve büyümesini sınırlandırır.

Saç derinizin uzun süre kuru kalması, aynı zamanda yamalı saç kaybına neden olan enfeksiyonların gelişmesine de yol açar. Bu nedenle, saçlarınızı doğal ürünlerle nemlendirmeniz ve kilitlerinizin sağlıklı büyümesini sağlamak için yöntemler kullanmanız gerekir.

10. Tiroid Sorunları

Hormonların tiroid bezi tarafından üretilmesindeki düzensizliklerin de saçınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. hipertiroidizm, vücudunuzun işlevselliğini ve metabolizmasını etkilediği için saç büyümesini de etkileyerek saçların incelmesine ve saç dökülmesi sorununa neden olabilir.

11. Doğum ve Emzirme

Doğum sonrası hormonal dengesizlikler genellikle kadınların %40-50’sini etkileyen doğum sonrası saç dökülmesi olarak bilinir. Doğum sonrası saç dökülmesini en aza indirmek için sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve ek besin takviyesi alımı gereklidir.

12. Kötü Saç Bakım Rejimi

Uygun olmayan bir saç bakım rejimi, saç dökülmesini tetikleyebilir.

  • Aşırı şekillendirme
  • yetersiz yıkama ve bakım
  • kimyasal ürünlerin kullanımı
  • verimsiz saç bakım aletleri ve saçlara zarar veren aksesuarlar.

Saçınız Uzamıyorsa Ne Yapılabilir?

Saçlarınızın artık uzamadığını fark ettiğinizde, saç dökülmesini ve hasarı en aza indirgemek için uygun bakım zamanı gelmiştir. Saç azalmasının nedenini anladıktan sonra, fazla saç dökülmesini önlemenin çeşitli yollarını deneyebilirsiniz.

Vücudunuzu ve zihninizi sağlıklı tutmak için uygun bir saç bakımı rutini, yeterli diyet ve düzenli egzersizler, karmaşık sağlık sorunlarının tedavisi için öngörülen kürleri uygulayarak, saçınızı aşırı yıpratmaktan kaçının ve kimyasal ürünlerin doğal ve çevre dostu olanlarla değiştirilmesinin sağlıklı saçları desteklemek ve daha fazla zarar ve ziyandan korumak için daha uygun olabileceğini de bilmelisiniz.

Saçı dökülmesi ya da uzamasının yavaşlaması, özellikle de uzun ve canlı saçları görmeyi hayal ettiğinizde, can sıkıcı olabilir. Ancak, saçınızın neden büyümediğini belirledikten sonra sağlığını artırmak için uygun adımlar atabilirsiniz. Saç büyümesi hakkında başka sorunuz var mı? Onları aşağıdaki yorumlar bölümünde bırakın, size yardımcı olalım!

Kaynaklar:
www.stylecraze.com/articles/reasons-why-your-hair-stops-growing/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu