Sağlık - Cilt ve Saç Bakım

10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Yüksek lifli besinler listesi ve lifin yararları

10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi ile aşağıda neden liflerin önemli olduğunu ve neden belirli lif türlerinin kolesterol düşürücü diyetler için iyi olduklarını gösteren hızlı bir rehber derledik. Kısacası izlemeye devam edin.

Lifli besinler, sindirim sisteminizin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamaya yardımcı olan sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır.

Aslında, geçen yıl Avrupa sağlık hizmetleri topluluğunun tavsiye edilen lif alımını 18g’den 30g’a çıkarması oldukça büyük bir fark yarattı ve kesinlikle biraz dikkat çeken bir değişiklik oldu. Neyse ki, lif kaynağı olarak sayılan birçok yiyecek bulunmaktadır ve bu yüzden lif alımını arttırmakta zorlanmayacaksınız.

Denenmesi gereken lifli gıdalar hangileri?

Aşağıda sizler için derlediğim lif besinler normal (100 g başına 3 g) ve “yüksek lifli” (6 g’nin üzerinde) olarak sınıflandırılan yiyeceklerin bir karışımıdır. Çeşitlilik, diyetinizi ilginç tutmak için harika bir yoldur, öyleyse denememek için bir neden yok?

Mercimek: Kırmızı yeşil siyah fark etmeksizin pişirilmiş mercimek, 100 g da 11 g lif içerir.

1 mercimek - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?
Lifli Besinler Mercimek

Fasulye: Herkesin genellikle severek tükettiği kuru fasulye de dahil olmak üzere, tüm fasulye çeşitleri harika bir lif kaynağıdır. Kuru fasulyenin 200 gramında 7 gr lif bulunmaktadır.

Enginar: zeytinyağı ile mükemmel bir lezzet sunan enginar 100 g başına 6 g lif içerir.

3 enginar - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Armut: Kendi başına etli bir atıştırmalık ve salatalarda şaşırtıcı derecede harika olan 100g armut içeriğinde 3.1g lif varken, bir orta boy armut içerisinde ortalama 5.5 g lif bulunur.

Badem: Tv karşısında ya da arkadaş sohbetlerinde iyi bir atıştırmalık olan badem, 100 gr’da etkileyici bir 12.5g lif içerir. Bu 30g porsiyon başına yaklaşık 3,75 g.

Kuru incir: Pek çok kuru meyveler gibi, incir de iyi lifli besinler arasında güçlü kaynaklardan birisidir: 50g’lik bir kısım 4g lif içermektedir.

6 kuru incir - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Avokado: Bir salatada veya Meksika yemeği ile harika bir lezzet şöleni sunan olgun avokadolar sadece kremsi ve doymamış bir yağ kaynağı değil, aynı zamanda 100 gr başına 7 gr lif içeriği ile de kendini kanıtlamış gıdalardandır.

7 avokado - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Kepek gevreği: Potansiyel olarak en az pişmiş kahvaltılık gevrektir ve 30 g kepek gevreği 4 g lif içerir.

8 kepek gevregi - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Kepekli makarna: 100 g kepekli makarna içinde 5 g lif bulunmaktadır. Kepekli makarnayı özellikle söylememin sebebi sağlık açısından Beyaz makarnadan çok daha faydalı olmasıdır. Aynı zamanda unlu mamüllerin tümünde ve özellikle günlük olarak tükettiğimiz ekmeklerde de kepekli yiyecekleri tercih etmelisiniz.

10 kepekli makarna - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Yulaf lapası: Güne başlamanın sağlıklı ve doyurucu bir yolu olan yulaf lapası, 100 gr’da 12 gr lif sağlar.

11 yulaf lapasi - 10 Adet diyetinize eklenmesi gereken Lifli Besinler listesi?

Peki neden diyetimizde lifli besinler Tercih edilmeli?

Ayrıca kaba yem olarak da bilinen lif, sindirim sağlığı için önemlidir, çünkü tüm sürecin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.

Lifli besinler açısından farklı kaynakların olması, biraz farklı şekillerde sindirime yardımcı olur. Örneğin, çavdardaki lif normal bağırsak fonksiyonuna katkıda bulunur, buğday kepeği lifi bağırsaklarınızda işleri hızlandırabilir ve yulaf, buğday ve arpa kepeğindeki lif dışkı kütlesinin artmasına yardımcı olur.

Bu yeterli değilse, yulaf ve arpada bulunan bir tür lif olan beta glukan da vardır. Bu aslında kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir, bu nedenle bu tahıllardan bazılarını diyetinize eklemek ve diğer kolesterol düşürücü yiyecekleri kullanmak iyi bir fikirdir.

Günlük 3 g yulaf beta glukan alımının, yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığının gelişiminde bir risk faktörüdür.

Bu makalede aktarılan bilgiler yerli, yabancı kaynaklar ile, basılı ve görsel medyada rağbet gören ve paylaşılan içeriklerin bir derlemesidir ve tamamen faydalı olması için araştırılarak aktarılmıştır.

Herhangi bir rahatsızlığınız varsa veya hali hazırda bir ilaç tedavisi görüyorsanız, şifalı bitkiler ile yapılacak takviyeleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Araştırmalarımın devam etmesi için kanalıma abone olursanız sevinirim.
Beğenen beğenmeyen herkese, Sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür dileğiyle esen kalın

Kaynaklar:
https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/basics/fibre.html


https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods
https://www.metamucil.com/en-us/articles/Fiber-and-diet/high-fiber-foods

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu