Web Tasarım

HTML CSS JS Kod Sıkıştırma Küçültme Neden / Nasıl Yapılır?

Kod Sıkıştırma ile web siteleri nasıl optimize edilir? wordpress eklentileri nelerdir nasıl kullanılır?

HTML CSS JS Kod Sıkıştırma Küçültme Neden ve Nasıl Yapılır Etkileri Nedir? Kimse yavaş bir web sitesinden hoşlanmaz. Aslında, birçok kullanıcı sayfalarını yüklemek için beş saniyeden fazla beklemek yerine sitenizi terk etmeyi tercih eder. Bu nedenle sitenizin performans için optimize edilmiş olması çok önemlidir.

Neyse ki, yavaş yükleme süreleriyle başa çıkmanın ve sitenizi formda tutmanın birçok yolu var. Bazıları içeriğinizle, bazıları sunucunuzla ve yine de sitenizin JavaScript ve CSS koduyla ilgilidir.

Bu makalede, web sitesi performans optimizasyonunun neden bu kadar önemli olduğunu keşfedeceğiz. Ardından, web siteniz için JavaScript ve CSS’i nasıl optimize edeceğinizi açıklayacağız. Hadi başlayalım!

Daha önce de belirttiğimiz gibi, web sitenizin performansı, başarısına yakından bağlıdır. Yavaş yükleme süreleri daha kötü bir Kullanıcı Deneyimine (UX) ve daha yüksek hemen çıkma oranlarına neden olur. Doğal olarak, ziyaretçilerinizi kaybetmeye devam ederseniz sitenizin arama motorlarında üst sırada çıkma olayı biraz zordur, tabi ki Google ya da yandex’te dayınız yoksa.

JavaScript ve CSS kod Sıkıştırma Başarılı Bir Web Sitesi İçin Neden Önemli?

Çalışmalar ayrıca site performansının iyileştirilmesinin (burada bahsettiğim javascript, html css kod sıkıştırma olayıdır) dönüşüm oranlarını artırabileceğini göstermiştir. Bu, e-ticaret siteleri için daha fazla satış, para kazanılan bloglar için daha fazla gelir ve üyelik tabanlı siteler için daha fazla abone anlamına gelir.

Ek olarak, site performansı, Arama Motoru Optimizasyonu için (SEO) katkıda bulunan birçok faktörden biridir. Sitenizin ne kadar hızlı yüklendiği, Arama Motoru Sonuçları Sayfalarındaki (SERP’ler) yerleşiminde ve dolayısıyla sitenizin aldığı organik trafik miktarında rol oynar.

Ortalama olarak gelirin yüzde 40’ından fazlası organik aramalardan geliyor ve arama yapanların yüzde 91,5’i ilk sayfa sonuçlarından birine giriyor.

Başka bir deyişle, sitenizin performansını iyileştirmek, ziyaretçilerin ilgisini çekmek için çok önemlidir. Bu nedenle, siteniz için JavaScript ve CSS kod sıkıştırma yöntemi doğru yönde atılmış büyük bir adımdır.

JavaScript ve CSS’yi Optimize Etme ve Web Sitesi Performansını Artırma (3 Teknik)

Site hızını optimize etmenin birçok yolu vardır. Burada, sitenizin kodunu daha hızlı yükleme için optimize etmenin birkaç yoluna odaklanacağız.

1. Gereksiz Karakterleri Kaldırmak için JavaScript ve CSS Kod Sıkıştırma Yöntemini Kullanın

Kod sıkıştırma, web sitenizin kodunun çalışması için kesinlikle gerekli olmayan boşlukları ve diğer karakterleri kaldırma işlemidir. Bu öğeler genellikle insanlar için daha okunaklı olması için JavaScript, CSS ve HTML dosyalarına eklenir.

Ancak, bilgisayarların kod dosyalarını okuyabilmesi için bu ekstra karakterlere ihtiyacı yoktur. Bunun yerine, ek içerik yalnızca dosyaları daha büyük yapar ve bu nedenle işlenmesi ve yüklenmesi daha fazla zaman alır.

JavaScript ve CSS dosyalarını bunları tarayarak ve boşlukları, yorumları ve yeni satır karakterlerini kaldırarak el ile sıkıştırma mümkündür. Ancak, çok sayıda uzun dosya içeren büyük bir siteniz varsa, bu uzun bir zaman ve verimsiz bir işlemdir.

Neyse ki WordPress kullanıcıları için, yardımcı olabilecek eklentiler var. Fast Velocity Minify , performansı artırmak için JavaScript, CSS ve HTML dosyalarınızı sıkıştırır.

fast velocity minify - HTML CSS JS Kod Sıkıştırma Küçültme Neden / Nasıl Yapılır?
Gereksiz Karakterleri Kaldırmak için JavaScript ve CSS Kod Sıkıştırma Yöntemi Fast Velocity Minify

Autoptimize, JavaScript ve CSS’i küçülten bir başka güçlü eklentidir. Ayrıca, dosyaları birleştirme ve önbelleğe alma ve CSS’i sayfa başlıklarına enjekte etme gibi performansla ilgili diğer görevleri de yerine getirebilir.

Bir eklenti kullanmak, küçültme işlemini elinizden alarak önemli ölçüde geliştirir. Gereksiz karakterleri sitenizin kodundan hızla kaldırarak, performansında bir fark görmeye başlayabilirsiniz.

2. Kodu Birleştirmek için Satır İçi Küçük JavaScript ve CSS Kullanma

‘Satır içi’ JavaScript ve CSS, sitenizin HTML dosyalarının içerisine JavaScript ve CSS ekleme uygulamalarını ifade eder. Bu, sayfalarını görüntülemek için sitenizin yüklemesi gereken dosya sayısını azaltarak sayfa hızını artırmaya yardımcı olur.

Ancak, bu tekniği kullanırken birkaç potansiyel sakıncaya sahip olduğundan dikkatli olmak gerekir. İlk olarak, HTML dosyalarınıza çok fazla JavaScript ve CSS eklerseniz, boyutunu çok fazla artırabilirsiniz. Bu olursa, kazandığınız tüm hızı kaybedebilirsiniz, çünkü sadece birkaç dosyayı son derece büyük bir dosya haline getirmiş olacaksınız.

Ek olarak ve belki de daha önemlisi, satır içi JavaScript ve CSS önbelleğe alınamaz. Önbellekleme, site performansını iyileştirmek için son derece yararlı bir yöntemdir ve satır içi stillerin ve komut dosyalarının yararlarının önbellekleme yeteneğini kaybetmenin maliyetinden ağır basmaması olasıdır.

Bu iki şeyi göz önünde bulundurarak, satır içi JavaScript’in ve / veya CSS’in siteniz için uygun olup olmadığını dikkatlice düşünmelisiniz.

Autoptimize Plugin ile İnlining

JavaScript ve / veya CSS’i satır içi yapmayı seçerseniz, JavaScript kodunuzu HTML dosyalarınıza manuel olarak eklemeniz gerekir. Ancak, daha hızlı bir çözüm olarak wordpress sitenizde CSS satır içi Autoptimize eklentisini kullanabilirsiniz.

Bunu yapmanızı sağlayan ayarlara erişmek için, Ayarlar> Autoptimize seçeneğine gitmeniz ve Gelişmiş ayarları göster düğmesini tıklamanız gerekir:

Wordpress Autoptimize Kod Sikistirma Eklentisi ayarlari - HTML CSS JS Kod Sıkıştırma Küçültme Neden / Nasıl Yapılır?
Autoptimize Plugin ile İnlining / sayfa içi css js kod düzenleme

Burada satır içi CSS eklemek için iki seçenek görebilirsiniz. CSS’i yalnızca ’satırın üstünde’ satırına ya da tüm CSS’leri satır içine alabilirsiniz (bu önerilmez, çünkü bu HTML dosyalarınıza çok fazla ek kod ekleyecektir).

Wordpress Autoptimize Kod Sikistirma Eklentisi ayar - HTML CSS JS Kod Sıkıştırma Küçültme Neden / Nasıl Yapılır?
Autoptimize Plugin ile İnlining / sayfa içi css js kod düzenleme

İlk seçeneği seçerseniz, HTML dosyalarınıza hangi CSS Autoptimize komutunun ekleyeceğini belirtmeniz gerekir. Yaptığınız değişiklikleri ayarlar ekranında kaydettiğinizden emin olun.

3. Daha Verimli Yükleme için Stillerinizi ve Komut Dosyalarınızı Sipariş Edin

HTML dosyalarınızda JavaScript ve CSS parçacıklarının görünme sırası, tarayıcıların web sitenizin bilgilerini nasıl yüklediğini belirler. JavaScript ve CSS uygun olmayan konumlara yerleştirildiğinde, sayfanın geri kalanının yüklenmesini durdurabilirler.

Kısacası, CSS’niz her zaman <head> etiketine yerleştirilmelidir. Öte yandan, JavaScript, <body> etiketinin en altına yerleştirilmelidir. Bunun nedeni, tarayıcıların önce sayfanın CSS’sine erişmeden herhangi bir web sayfası içeriğini görüntüleyememesidir, bu nedenle bu kodu erken yüklemek sayfanın daha hızlı görüntülenmesine yardımcı olur.

Diğer taraftan, JavaScript, CSS yüklendikten sonra da arka planda yüklenmeye devam edebilir. Aşağıya doğru hareket ettirmek, JavaScript kodunu arka planda yüklemeden önce tarayıcının diğer her şeyi yüklemesini ve görüntülemesini sağlar.

CSS ve JavaScript kodunuzu manuel olarak sipariş edebilir veya Autoptimize’ın sizin için yapmasına izin verebilirsiniz. Bu, Autoptimize’ın CSS’nizi otomatik olarak başlığa yerleştirmesini ve JavaScript kodunu en alt seviyeye getirmesini sağlar.

daha verimli kod sikistirma - HTML CSS JS Kod Sıkıştırma Küçültme Neden / Nasıl Yapılır?

Eklenti kullanmak, sitenizin dosyalarını el ile düzenlemek zorunda kalmamanıza yardımcı olur, bu da sitenizi yavaşlatabilecek hataları önlediğinden daima bir artıdır.

Sonuç

Çoğu web sitesi kullanıcısı tarafından hızlı yükleme süreleri önemlidir. Sitenizin hızını optimize etmemeniz, hemen çıkma oranı, geliri ve görünürlüğü üzerinde olumsuz bir etki yaratır.

Neyse ki, JavaScript ve CSS’i optimize ederek web sitesi performansını yükseltmenin üç yolu vardır:

  • Gereksiz karakterleri kaldırmak için JavaScript ve CSS’i küçültün.
  • Kodu sıkıştırmak için satır içi JavaScript ve CSS kullanın.
  • Daha verimli yükleme için stillerinizi ve komut dosyalarınızı optimize edin.
  • Sitenizin performansını optimize etmekle ilgili sorunuz var mı? Onları aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu