Bilim

Alışkanlık Nedir? Beynimiz Neden Alışkanlıklar Geliştirir?

Alışkanlık Nedir? Beynimiz Neden Alışkanlıklar Geliştirir? Bir alışkanlık, otomatikleşmek için yeterince tekrarlanmış bir davranıştır. Alışkanlık oluşturma süreci deneme yanılma ile başlar.

Ne zaman hayatta yeni bir durumla karşılaştıysanız, beyniniz bir karar vermek zorunda. Buna nasıl cevap verebilirim? Bir problemle ilk karşılaştığınızda, onu nasıl çözeceğinizden emin değilsiniz. Thorndike’nin kedisi gibi, sadece neyin işe yaradığını görmek için birçok alternatifi deneriz.

Alışkanlık Nedir?

aliskanlik nedir - Alışkanlık Nedir? Beynimiz Neden Alışkanlıklar Geliştirir?

Beyindeki nörolojik aktivite bu dönemde yüksektir. Beyin durumu dikkatlice analiz eder ve nasıl davranacağına dair bilinçli kararlar alırsın. Tonlarca yeni bilgi alır ve her şeyi anlamaya çalışırız. Beyin sürekli, en etkili hareket tarzını öğrenmekle meşguldür.

Bazen, bilmediğiniz ama gitmeye çalıştığınız bir yönü şaşırmak gibi bir çözüm karşısında yanılmak. Endişeli hissedersin ve yürümeye devam etmenin seni sakinleştirdiğini fark edersin. Zihinsel olarak uzun bir çalışma sonrası bitkinsin ve video oyunları oynamanın seni rahatlattığını öğrenebilirsin.

Beklenmeyen bir ödüle rastladıktan sonra, bir dahaki sefere stratejini değiştirirsin. Beyniniz hemen ödülün önündeki olayları kataloglamaya başlar. Bekle bir dakika, bu iyi hissettirdi. Ondan hemen önce ne yapmıştım?

Bu, tüm insan davranışının arkasındaki geri besleme döngüsüdür: deneyin, başarısız olun, öğrenin, farklı deneyin. Uygulamada, işe yaramaz hareketler kaybolur ve yararlı eylemler pekiştirilir. İşte bu alışkanlıktır.

Alışkanlıklar Nasıl Kalıcı Olur?

Ne zaman tekrar tekrar bir sorunla karşılaşırsanız, beyniniz bunu çözme sürecini otomatikleştirmeye başlar. Alışkanlıklarınız, düzenli olarak karşılaştığınız sorunları ve stresleri çözen bir dizi otomatik çözümdür. Davranış bilimci Jason Hreha’nın yazdığı gibi, “Alışkanlıklar, çevremizdeki tekrarlayan sorunlara basit, güvenilir çözümler getirir.”

Alışkanlıklar yaratıldıkça, beyindeki aktivite seviyesi azalır. Başarıyı tahmin eden ipuçlarını kilitlemeyi ve her şeyi ayarlamayı öğrenirsiniz. Gelecekte benzer bir durum ortaya çıktığında, ne arayacağınızı tam olarak bilirsiniz.

Bir durumun her açısını analiz etmeye artık gerek yok. Beyniniz deneme yanılma sürecini atlar ve zihinsel bir kural oluşturur. Durum bittiğinde bu bilişsel senaryolar otomatik olarak takip edilebilir.

Şimdi, ne zaman stresli hissediyorsanız, olaydan kaçınmaya çalışırsınız. İşe kapıdan girer girmez video oyun denetleyicisini kaparsın. Bir kez gerekli çabayı gerektiren bir seçim artık otomatiktir. Bir alışkanlık yaratılmış olur.

Alışkanlık Nedir? Beyin Neden Alışkanlıkları Hatırlar?

Alışkanlıklar, deneyimlerden öğrenilen zihinsel kısa yollardır. Bir anlamda alışkanlık, geçmişte bir sorunu çözmek için daha önce izlediğiniz adımların sadece bir anısıdır. Koşullar uygun olduğunda bu hafızayı çizebilir ve otomatik olarak aynı çözümü uygulayabilirsiniz. Beynin geçmişi hatırlamasının birincil nedeni, gelecekte neyin işe yarayacağını tahmin etmektir.

Alışkanlık oluşumu inanılmaz derecede faydalıdır çünkü bilinçli zihin beynin tıkanıklığıdır. Bir seferde yalnızca bir soruna dikkat edebilir. Sonuç olarak, beyniniz daima en önemli olan ne olursa olsun, bilinçli dikkatinizi korumak için çalışır.

Mümkün olduğunda, bilinçli zihin görevleri yapmak için bilinçli olmayan zihinle çalışmaktan otomatik olarak vazgeçmeyi seçer. Bu, bir alışkanlık oluştuğunda olan şeydir. Alışkanlıklar bilişsel yükü ve zihinsel kapasiteyi azaltır, böylece dikkatinizi diğer işlere ayırabilirsiniz.

Alışkanlık Gerçekte Ne Kadar Faydalı?

Verimliliğine rağmen, bazı insanlar hala alışkanlıkların yararlarını merak ediyor. Argüman şöyle devam eder: “Alışkanlıklar hayatımı sıkıcı hale getirir mi? Kendimi, zevk almadığım bir yaşam tarzına sokmak istemiyorum. Bu kadar rutin yaşamın canlılığını ve kendiliğindenliğini ortadan kaldırmıyor mu?” Bu tür sorular sahte bir ikilik oluşturuyor. Bina alışkanlıkları ve özgürlüğe kavuşma arasında seçim yapmanız gerektiğini düşündürürler. Gerçekte, ikisi birbirini tamamlar.

Alışkanlıklar özgürlüğü kısıtlamaz. Onları yaratır. Aslında, alışkanlıklarına sahip olmayan insanlar genellikle en az özgürlüğe sahip olanlardır.

  • İyi finansal alışkanlıklar olmadan, her zaman bir sonraki dolar için mücadele edeceksiniz.
  • İyi sağlık alışkanlıkları olmadan, her zaman her sorunda yeni bir arayışa girmek zorunda kalacaksınız.
  • İyi öğrenme alışkanlıkları olmadan, her zaman kesin doğruyu arama çabasında olacaksınız.
  • Her zaman basit işler hakkında karar vermek zorunda kalırsanız- ne zaman çalışmalıyım, nereye yazmalıyım, faturaları ne zaman ödeyeceğim- o zaman özgürlük için daha az zamanınız kalacak.

Sadece yaşamın temellerini kolaylaştırarak özgür düşünce ve yaratıcılık için gereken zihinsel alanı yaratabilirsiniz.

Bunun tersine, alışkanlıklarınız arandığında ve yaşamın temelleri ele alındığında ve yapıldığında, zihniniz yeni zorluklara odaklanmakta ve bir sonraki problemleri çözmekte özgürdür. Günümüzdeki yapı alışkanlıkları, gelecekte istediklerinizin daha fazlasını yapmanıza olanak sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu