Teknoloji

5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

5G Teknolojisi Nedir? Zararı Var mıdır? Faydaları Nelerdir?

5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? 5G’nin beşinci nesil kablosuz teknolojisinin gelecekteki akıllı cihazlara ultra hızlı mobil internet, şoförsüz araçlar, sanal gerçeklik ve sınırsız akıllı ev uygulamaları sağlaması bekleniyor. 5G teknolojisi, daha hızlı bir mobil geniş bant teknolojisinden öte, gelecekteki uygulamalar için ölçeklenebilir ve verimli çözümler sunan birleşik bir bağlantı yapısı özelliği taşıyor.

5G Teknolojisi en iyi özellikleri neler

Yüksek hızlı mobil geniş bant saniyede 10-20 Gigabit download ve saniyede 5-10 Gigabit Upload hızı desteklemektedir (en yüksek veri hızı baz alınmıştır). Düşük gecikmeli servisler 1 milisaniyeye kadar düşmektedir. Ultra güvenilir ve ölçeklenebilir ağ kullanılır

5G teknolojisinin ana bileşenleri nelerdir?

Gelecekteki tüm uygulamaları desteklemek, ultra hızlı mobil geniş bant sağlamak, düşük gecikmeli ve ultra güvenilir ağ elde etmek için, mevcut teknolojilerin birçok sınırlaması vardır. 5G teknolojisi, yeni ağ terminolojileri, yüksek bant genişliği spektrumu, karmaşık modülasyon şemaları ve gelişmiş donanım modülleriyle algoritmalar kullanarak bu sorunları aşabilmektedir.

Spektrum 5G NR

spectrum 5g nr - 5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Spektrum 5G NR

5G New Radio, 5G uygulamalarında çok daha yüksek veri hızını desteklemek için kullanılacak yeni bir spektrumdur. 24 GHz – 90 GHz ve lisanssız alt 6GHz spektrumundan milimetre dalga spektrumu, mobil geniş bantın ilk nesil 5G dağıtımlarında kullanılacaktır. 5G ağında, saniyede birkaç Gigabit veri ortalaması kolayca elde edilebilir.

Gelecekteki 5G uygulamaları için 24 GHz – 90 GHz arasındaki lisanssız spektrum kullanılacak. Milimetre dalgaları, büyük miktarda veri iletimi için uygun olan GHz aralığında daha yüksek bant genişliğine sahiptir.

Küçük hücreler ve Pico hücreleri

5g teknolojisi kucuk hucreler ve pico hucreleri - 5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Küçük hücreler ve Pico hücreleri

Küçük hücreler, LTE’nin gelişmiş sürümlerinde kullanılan düşük güçlü baz istasyonları ve birkaç yüz metreye kadar 2 KM yarıçapı gibi daha küçük bir coğrafi bölgedeki cihazları çalıştırmak için kullanılan 5G teknolojisidir. Küçük hücreler, verileri iletmek ve almak için milimetre dalgaları kullanacaktır. Milimetre dalgalar, atmosfer ve engellerden kaynaklanan yüksek bozulma nedeniyle uzun mesafeli iletişim için uygun değildir.

Geleneksel baz istasyonlarla karşılaştırıldığında, daha büyük bir alanı kapsayacak şekilde çok sayıda küçük hücre birimi gerekir. Böylece 5g teknolojisi, her birimin altındaki kullanıcılar için daha yüksek veri hızı ve düşük gecikmeli ağ kapsamı sağlayabilir.

Massive MIMO

5g massive mimo - 5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
5G Teknolojisi Massive MIMO

MIMO (Çoklu Giriş Çoklu Çıkış) konsepti, sinyal iletimi ve alımı için anten ilavesiyle veri hızını artırmak için kullanılır. 5G teknolojisinde çok sayıda minyatür boyutlu anten dizisi kullanılmaktadır. Kullanıcı cihazları ayrıca, mobil cihazlara entegre olan çoklu antenleri kullanarak veri alma ve gönderme özelliğine de sahip olacaktır. MIMO teknolojisinin uygulanması ile önemli miktarda veri aynı anda iletilebilir.

Beamforming

beamforming - 5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Beamforming

Işın oluşturma, verileri kullanıcı cihazlarına verimli bir şekilde iletmek için başka bir akıllı teknoloji konseptidir. Kullanıcı cihazının hassas konumu, gelişmiş yazılım algoritmaları kullanılarak sürekli izlenir ve baz istasyonları, yalnızca kullanıcının bulunduğu yöne doğru sinyalleri iletir. Konvansiyonel baz istasyonları, daha fazla güç tüketimine ve gereksiz kaynak kullanımına neden olan verileri çok yönlü olarak iletir.  

Işın biçimlendirme, bir spot ışığı gibi bir sahnede hareketli bir oyuncuyu takip eder. Sinyal ışını, kullanıcıyı değişen yere göre takip edecektir.  

Tam çift yönlü iletim modu

Geleneksel iletim yönteminde, her iki yönde bir tek iletim modu mümkündür. Tam çift yönlü modda, yüksek hız anahtarları her seferinde verimli bir şekilde anahtarlayarak ve mevcut spektrumdan tam olarak yararlanarak her yöndeki veri aktarımını kontrol etmek için kullanılır. Aynı frekans bandı, iletim ve çalışma modu alma için kullanılabilir.  

C-RAN mimarisi

5g c ran mimarisi - 5G teknolojisi nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
C-RAN mimarisi

Geleneksel RAN’da (Radyo Erişim Ağı), baz istasyonlarının yakınında bulunan baz bant ünitesi (BBU). Dağıtılması için çok sayıda baz bant birimi gerekir.  C-RAN – Bulut (Merkezi) Radyo Erişim Ağı , en yeni nesil LTE ağları için geliştirilmiş ileri bir teknolojidir.

C-RAN’da, ana bant birimleri merkezi bir işleme istasyonuna yerleştirilebilir ve bir optik fiber kablo kullanarak baz istasyonlarına bağlanabilir. Baz bant birimlerini baz istasyonlarından çıkarmak, erişim, güç tasarrufu ve maliyet tasarrufu sağlandığı takdirde yönetimin karmaşıklığını önemli ölçüde azaltabilir.

5G Teknolojisi Gelişmiş Donanım ve Yazılım

5G Teknolojisi özelliklerini desteklemek için, mevcut tüm ağ donanım standartlarının yükseltilmesi gerekir. IoT, Smart home, robotik, özerk sürüş ve kritik uygulamalar için gelişmiş MIMO anten modülleri, yönlendiriciler ve C-RAN ünitelerinin kullanılması gerekir.

Gigabit Wi-Fi teknolojisi, multimedya ve akıllı ev uygulamalarının çoğunun desteklenmesinde büyük rol oynayacaktır. Ayrıca, Wi-Fi boşaltma, veri trafiğini küçük hücreli baz istasyonlarından boşaltmak için etkili bir yöntemdir.

Mobil cihazlarda, sofistike modemler ve entegre anten dizileri kullanılacaktır. Gigabit Wi-Fi ve en son nesil Bluetooth gibi çoklu kablosuz teknolojiler, mobil cihazlarda AR (Artırılmış Gerçeklik) ve VR (Sanal Gerçeklik) uygulamaları için entegre edilecektir.

Karmaşık yazılım algoritmaları, milyarlarca akıllı cihaz ve sensörden (IoT ve akıllı evlerde kullanılan) büyük miktarda veriyi işlemek için 5G teknolojisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Gelişmiş modülasyon şemaları ve yazılım tanımlı radyo, mevcut LTE gelişmiş ağlarından daha kolay geçiş özelliğine sahip gelecekteki 5G teknolojisi ağlarına güç sağlayacaktır.

5G teknolojisi ile ilgili birçok olumlu taraf varken bir çokta korku senaryoları bulunmaktadır. En önemlisi de baz istasyonlarının daha kısa mesafelerde (150 – 200 metreler arası gibi) kurulması gerekliliğidir. Bu da akıllara şu soruyu getirmektedir “Acaba daha fazla radyasyona maruz kalacak mıyız?” Sizce durum ne olacaktır? 5G’ye geçilmeli mi yoksa geçilmemeli mi?

KAYNAK

https://www.tutorialspoint.com/5g/5g_advantages_disadvantages.htm
https://whatsag.com/5g/5g-advantages_disadvantages.php

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu