SEO

SEO Terimleri – 1

seo terimleri backlink trustrank - SEO Terimleri - 1

Seo Terimleri / Terminology

Bu makale dizisinde Seo Terimlerinin ne olduklarını ne işe yaradıklarını aktarmaya çalışacağım. Belkide aralarında sizinde bilmedikleriniz olabilir.

1- Trustrank

Bir kaç yıl evvel trustrank duyurulmadan önce web site sahipleri, webmasterlar; web sitelerini yükseltmek için yüzlerce, binlerce web sitesinden kalitesine konumuna bakmaksızın backlink alıp sitelerinin hit değerini pagerank değerlerini arttırmaktaydı. Google bu karmaşaya ve backlink çöplüğüne bir son vermek ve yararlı siteleri daha ön plana çıkarabilmek adına Trustrank olayını duyurdu. Peki bu Nedir Trustrank.

1-1 Trustrank Nedir ?

Trustrank algoritmasında, kaliteli siteler ve editörler google algoritmaları sayesinde belirlenir. Bu kaliteli sitelerden dağılan link çıkışları ile bu sitelerin trustrank değerleri belirlenir. Google bu algoritma ile Faydalı Sitelerin Diğer Faydalı Sitelere, Kopya ve Değersiz Sitelerin Diğer Kopya ve Değersiz sitelere link verdiği mantığıyla haraket eder.

2 – ınbound Links Nedir ?

inbound links sitenize gelen bağlantılar anlamına gelmektedir. Inbound link: Sitemize hangi sitelerden bağlantı verildi ? hangi makalelerimiz daha fazla takip ediliyor ? kim hangi bağlantımızı alıntı yapmış ? Gibi sitemiz ve sitemizin gelişmesi için gerekli soruların cevaplarını bulabileceğimiz bir terim. Tabi ki sitemize gelen bağlantılar önemli ama bağlantı veren bu sitelerinde google gözündeki değeri de bizim için gözardı edilmemeli. eğer sitenize bağlantı alacaksanız mümkün olduğu kadar google nezdinde güvenilir siteleri hedef almalısınız. Yukarıda Trustrank nedir kısmında da anlattığım gibi, bu olay sizin sitenizin kalitesi için önem arz etmektedir.

3 – Backlink Nedir ?

Backlink diğer sitelerin web sitelerinize verdiği ve kendi site içi linkleme yapınızı da gözettiği (inbound links ten farkı) bir sistemdir. Backlink sistemi arama motorları nezdinde sitenizin ne kadar referansı olduğunu bu referansların ne kadar kaliteli olduğunu araştıran ve bu referanslara göre sizin sitenize bir nevi puan veren bir sistemdir.

Örneğin yeni bir ortama girdiniz ya da yıl ortasında okulunuzu değiştirmek zorunda kaldınız ve yeni okulda kimseyi tanımıyorsunuz, google da yeni açılan sitelere bu gözle bakar ve siz o okulda yavaş yavaş arkadaş edinirsiniz çevre edinirsiniz ve artık eski okulunuzdaki gibi arkadaşlarınız vardır. Ama bir anda tüm okulla arkadaş olursanız Google (Müdür) 🙂 Diyecek ki bu çocukta bir iş var nasıl oldu da tüm okulla aynı anda arkadaş oldu bir iş mi çeviriyor gözüyle bakacağı için sizi listesine ekleyecektir. bu da bazen geri dönülmez olaylara yol açabilir. O yüzden backlink alımlarınızda yukardaki örneklendirmedeki hikayeyi hatırlayın yavaş yavaş backlink alın ve aldığınız backlinkler kaliteli olsun ki siz de kaliteli görünesiniz.

4- Pay-Per Click Nedir ?

Bu sistem internet üzerinden aldığınız ya da verdiğiniz reklamların tıklama odaklı getirisini ifade eder. Bir reklam sitesinden kod aldınız ve sitenize yerleştirdiniz diyelim, kodunu yerleştirdiğiniz bu reklama her tıklama da bu reklam firması bir değer biçecek ve bir süre sonra size bu para olarak geri dönecektir.

5 – Broken Link Nedir ?

Broken link sitenizdeki kırık linkleri ifade eder. Daha önce oluşturduğunuz bir sayfa google botları tarafından taranmıştır, Daha sonra siz sayfayı kaldırmış ya da bağlantı adresini değiştirmiş olabilirsiniz bu durumda arama motoru botları siteye tekrar geldiklerinde ya da bir ziyaretçi google dan o linke tıkladığında hatalı sayfa ile karışılaşırsa bu arama motorları için hoş bir durum teşkil etmez. Bu tarz sayfalarınızı Google webmaster Araçlarından Tarama Başlığı Altındaki Tarama Hataları başlığından Görebilir ve robot.txt nize aşağıdaki şekilde eklerseniz sonuç aramalarda görünmeyecektir.

Disallow: /homepage-7/

Bir diğer yöntem de yine Google Webmaster Araçlarından Google Dizini Başlığı Altındaki  URL’leri Kaldır Başlığından Yeni bir kaldırma isteği oluştur butonunu kullanarak tek tek arama sonuçlarından ve google altyapısından kaldırabilirsiniz.

6- Tekil Hit Nedir ?

Tekil hit sitenize yapılan ziyaretlerde bir kullanıcıyı bir kere dikkate alır ve sonraki ziyaretleri dikkate alınmaz.

7- Çoğul Hit Nedir ?

Çoğul Hit Web sitelerinize yapılan ziyaretlerde ziyaretçilerin tüm ziyaretleri dikkate alır.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Yeni başlayan arkadaşlar için çok faydalı bir yazı olmuş. Bu terimlerin kariyer yapmak isteyen kişilerce uzman seviyesinde bilinmesi şart.

  2. Hocam terimler ilk düzey sanırım. 😀 bunları bilmeyen webmaster varmıdır acaba diye merak ettim açıkçası. Biraz daha üst düzeyde seo terimi ve dersleri yayınlamanız dileğiyle…

    1. İzlenmeyen Her Film yenidir diye bir laf var ya hani 🙂 bilinmeyen her konu yenidir 🙂 ya bilmeyenler yeni başlayanlar varsa 🙂 yavaş yavaş ilerleyeceğiz seo da anlata anlata sindire sindire 🙂 benim amacım paylaşmak, ama “ben biliyormuşum gibi” değilde “bilmeyen vardır ve öğreneceği düzeyde anlatmalıyım” gibi paylaşmak istiyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu