CSS

CSS Giriş – Yeni başlayanlar

cssicimage - CSS Giriş - Yeni başlayanlar

CSS (Cascading Style SheetsStil Şablonları) W3C tarafından 1996 yılında duyurulan ve sayfalarımızı biçimlendirmemiz için kullandığımız gayet basit ve kullanışlı bir dildir.

CSS in ne olduğunu bilmeyen yoktur fakat web tasarıma yeni başlayan ve pek fikri olmayanları da düşünerek kısa bir bilgi vereyim.

Div yerine tablo kullanıldığı dönemleri hatırlayan arkadaşlar bilecektir. o dönemlerde css in önemini pek bilmediğimizden ve genelde html dosyası içinde kullandığımızdan ya da çok daha eskilerde (mesela front page 98 dönemleri)

<font size="18"> Eski nesil Biçimlendirme</font>

gibi işimizi zorlaştıran her hatada sayfaları yeni baştan düzeltmeye çalıştığımız bir dönemimiz olmuştu. css bu dönemleri geride bırakarak bizlere daha görsel ve kaliteli siteler tasarlayıp bu sitelerin görsel detaylarını tek bir dosyadan düzenlememize olanak sağlamıştır.

Aşağıda css in html üzerindeki etkisini göreceksiniz. eskiden olsa css kodunu html içinde kullanıyor olurduk

CSS’in Amacı nedir ?

– css web sayfanızın içerik kod yoğunluğunu azaltarak sayfa açılma hızınızı arttırır

<h1><font color="blue">Başlık</font></h1> 

CSS’de aynı işlem için

h1 {color: blue}

kodunu kullanmanız yeterli olacaktır.

– Yapacağınız seo çalışmalarında sayfanızı ziyaret edecek olan arama motoru botlarının da sayfanızı daha rahat ve hızlı taramasına olan sağlar
– Yapacağınız sayfalardaki görüntülerin tek bir dosyada kodlanmasını sağlayarak herhangi bir genel değişiklikte tek hamle de istediğiniz görünüm ögesini düzenlememize imkan tanır.
– Hem SEO hemde sayfa düzeni açısından kullanabileceğiniz H1, H2, H3 … taglarının kontrolünü tek dosyadan yapar, böylece sayfanızdaki başlık ve alt başlık düzenini sağlamış ve arama motoru botlarına da sayfanızın kaliteli bir sayfa olduğunu söylemiş olursunuz.
– Css ile şablonların tek sayfadan kontrol ediliyor olması ziyaretçilerimiz için düzenli bir web sitesi sunacak ve izlenim olumlu olacaktır.
– css sayesinde tek dosya kullanmış olmanız sayfalarınızdaki kod yoğunluğunu azaltacak ve sitenizin boyutu da buna orantılı olarak azalacaktır.

CSS Editörleri

Web sayfasına yeni başladıysanız büyük ihtimalle Dreamveawer Kullanacaksınız ama yine de ayrıyetten css yazabileceğiniz editörleri görmek isteyebilirsiniz.

Bunlar:

– Windows kullanıcıları için. Biraz klasik kalacaktır ama Wordpad
– Yine Windows kullanıcıları için kodunuzu renklendirecek ve hatalarınızı da gösterebilecek ve benimde bazen kullandığım NotePad++
– MacOs Kullanıcıları için TextEdit
– Linux Kullanıcıları İçin Vim veya Emacs

Yinede Kodları nasıl kullanacağınızı görebilmeniz açısından yazacağınız kodu tamamlayan bir özelliğe sahip olan Dreamveawer kullanabilirsiniz fakat kod tamamlama özelliğine kendinizi çok kaptırmayın çünkü hazırcılığa alışırsanız elinizin altında dreamveawer olmadığı zaman afallarsınız…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu